Rodzaje chorób glutenozależnych

Zakupy

Obecnie wykrytych i udokumentowanych medycznie chorób glutenozależnych jest wiele. Jedną z najbardziej znanych chorób, jakie można wyróżnić z tego grona, jest celiakia. Do grona zalicza się również alergia na pszenicę oraz nadwrażliwość na gluten. W przypadku tych chorób jedyną skuteczną formą leczenia i zapobiegania objawom jest dieta bezglutenowa. 

Celiakia – Najpopularniejsza choroba glutenozależna

To celiakię diagnozuje się najczęściej biorąc pod uwagę choroby glutenozależne. To autoimmunologiczna choroba mająca podłoże genetyczne. Jedynym czynnikiem, który wyzwala objawy chorobowe, jest w tym przypadku gluten, czyli białko roślinne, które najczęściej występuje w ziarnach zbóż. Co ciekawe, gluten zawarty w produktach może działać na uczuloną osobę bardzo niekorzystnie. Szybko niszczy kosmki jelita cienkiego, odpowiedzialne za wchłanianie do organizmu cennych substancji odżywczych. Przez całe życie osoby wrażliwe na gluten powinny stosować się do zasad diety, aby zapobiega jej negatywnym skutkom mającym odzwierciedlenie w wyglądzie i codziennym funkcjonowaniu. Pamiętajmy jednak, że istnieją różnice między celiakią, a nietolerancją na gluten.

Wyeliminowanie glutenu z diety może przyczynić się do cofnięcia zmian zanikowych, które odbywają się w jelicie. Wszelkie odstępstwa od diety lub niestosowanie się w ogóle do jej zasad może doprowadzić do:

  • Zaburzeń psychicznych,
  • zmniejszenia płodności,
  • osteoporozy,
  • chorób sercowo-naczyniowych (zwłaszcza miażdżycy),
  • zbyt wczesnej menopauzy wśród kobiet,
  • chorób nowotworowych.

Przyczyny celiakii

Tak naprawdę dokładne przyczyny celiakii nie zostały jeszcze zbadane. Wyróżnia się jednak czynniki, które mogą wzmacniać to zjawisko, a wśród nich czynniki genetyczne, czynniki środowiskowe, choroby autoimmunologiczne oraz inne przyczyny, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zazwyczaj jednak celiakia jest dziedziczona, dlatego w przypadku, kiedy w przeszłości w rodzinie występowały jej objawy, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć dalszym postępom wyniszczającym organizm. Łagodną formą chorób glutenozależnych jest nadwrażliwość na gluten lub też alergie. Zmaga się z tym problemem około 5% populacji. Biorąc pod uwagę coraz bardziej przetworzoną żywność, współczynnik ten według prognoz ma się zwiększać. Charakterystycznymi objawami uczulenia, alergii na gluten lub celiakii są częste zaparcia, bóle brzucha, anemia, mrowienie kończyn i bóle stawów. Przed udaniem się do lekarza warto przyjrzeć się swojemu organizmowi, aby diagnoza mogła być jak najtrafniejsza. To bardzo ważne w przebiegu walki z chorobą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *