Kawa ziarnista jej wpływ na organizm – Poznaj właściwości kawy!

Kawa jest jednym z najpopularniejszych produktów gastronomicznych na świecie. Według statystyk Polacy wypijają dziennie przynajmniej jedną filiżankę kawy. Ma ona wielu swoich miłośników, a oni doskonale wiedzą, że najlepszym rodzajem tego ciemnego napoju jest kawa ziarnista.

Właściwości kawy ziarnistej

Kawa ziarnista uzyskiwana jest ze świeżo zmielonych ziaren, dzięki czemu ma tak intensywny i niezastąpiony smak. Jednak poza walorami smakowymi posiada także wiele korzystnych właściwości.

Przede wszystkim zawiera kofeinę, która działa pobudzająco, dodając organizmowi dodatkowy zastrzyk energii. Kofeina poprzez aktywowanie neuronów naszego mózgu, znacznie poprawia jego funkcje np. Poprawia nastrój i zwiększa czujność.

Kolejną zaletą picia kawy w wersji ziarnistej jest jej dietetyczne działanie. Kawa wspomaga proces spalania tłuszczu. Przyspiesza tempo przemiany materii, co zostało udowodnione w badaniach. W filiżance kawy znajdziemy także wiele wartościowych składników odżywczych. Główną rolę gra witamina B2, znana także jako ryboflawina, a poza nią ten magiczny napój zawiera również potas, magnez, kwas pantotenowy, mangan i niacynę.

Kawa ma także niezwykłe właściwości zdrowotne związane z cukrzycą typu II. Osoby pijące kawę mają o wiele niższe ryzyko wystąpienia danej choroby, a spożywany przez nas aromatyczny napój obniża ilość glukozy we krwi. Posiada też właściwości przeciwzapalne, chroni przed chorobą Alzheimera i demencją.

Gatunek ziarna kawy

Najbardziej znane gatunki kaw ziarnistych to Robusta i Arabica. Odmiany te różnią się pod wieloma względami – zawartością kofeiny, smakiem i kształtami ziaren. Robusta charakteryzuje się dużo intensywniejszym smakiem i zawiera więcej kofeiny. Natomiast Arabica jest dużo łagodniejsza, jest słodka, lekko kwaskowa i składa się z mniejszej ilości kofeiny. Częstym zabiegiem jest mieszanie różnych odmian kawy i uzyskiwać nowe nuty smakowe. Najpierw jednak warto sprawdzić ile kofeiny ma kawa w zależności od rodzaju.

Te dwa rodzaje kawy mogą pochodzić również z różnych zakątków świata. Miejsca mogą różnić się sobą warunkami uprawy ziaren, co znacząco wpływa na ich smak. Najbardziej zdominowane lokalizacje uprawy kawy ziarnistej mieszczą się w regionach Azji, Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej i Afryki.

Równie ważnym aspektem jest także stopień palenia ziaren kawy. Jasny, lekki sposób palenia nadaje kawie najbardziej naturalny smak, który zanika w wyniku mocniej palonych napojów. Średni rodzaj palenia odznacza się natomiast słodszą nutą smakową i jest częstą metodą w przypadku kaw mieszanych. Za to mocno palone, ciemne ziarna kawy uzyskują swój tradycyjny, gorzki zapach, dzięki czemu zyskały dużą popularność we Włoszech oraz Francji.

Gdzie można kupić najlepszą kawę?

Na szczęście żyjemy w tak wygodnych czasach, że nie musimy specjalnie podróżować po innych kontynentach, by móc przekonać się, jaki wywar uzyskamy z najlepszych gatunków ziaren kawowych. Dokonując szybkiej i prostej transakcji internetowej w sklepie Quba Caffe, aromatyczna kawa może sama przywędrować pod nasze drzwi i ożywić wszystkie poranki niezastąpionym smakiem.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *