Rodzaje kaw – poznaj sekrety pysznej kawy!

Każdy z nas chce uzyskać bogaty sensorycznie napar w warunkach domowych, bez względu na sposób parzenia. Zarówno osoby wykorzystujące ekspresy kolbowe, jak i te, którym bliższe są metody alternatywne, docenią odpowiedni rodzaj ziaren. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że to kluczowy czynnik, mający największy wpływ na jakość zaparzonej kawy. W jaki sposób rozróżniać rodzaje kawy ziarnistej i wybrać te, które najlepiej spełnią nasze oczekiwania?

Jasne lub ciemne palenie

Kawa to owoc, którego ziarna można wypalać na różne sposoby. Zwykłe mieszanki dostępne w markecie to najczęściej ciemno palone, mocne odmiany arabiki. Chociaż umożliwiają uzyskanie bardzo esencjonalnego naparu, często bywają kwaśne i nieprzyjemnie płaskie. Dlaczego? Do przemysłowej produkcji wykorzystuje się ziarna o niższej jakości. Zakup dokonany w profesjonalnym sklepie to wejście na wyższy poziom.

Pierwszą kwestią, jaką warto wziąć pod uwagę, jest wybór pomiędzy wypaleniem jasnym lub ciemnym. Różne rodzaje parzenia kawy wymagają różnych rodzajów ziaren. Dla przykładu, aby uzyskać mocne, wyraziste espresso, naturalnym wyborem będą kawy palone ciemno. Choć na rynku dostępne są mieszanki z robustą, które niewątpliwie zapewnią mocnego kofeinowego kopa, nie brakuje też starannie wyselekcjonowanych gatunków arabiki. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania naparu zarówno w ekspresie kolbowym, jak i kawiarce. Szczególnie godne uwagi są te z oznaczeniem „single origin”, co oznacza, że ziarna pochodzą z jednej odmiany. Taki zakup pozwala na poznanie subtelnych różnic pomiędzy różnymi gatunkami kawy. Z drugiej strony, ciekawym rozwiązaniem są również „blendy”, czyli ziarna z różnych odmian, wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach. Jeżeli lubimy alternetywne metody parzenia, warto eksperymentować z jaśniejszym wypaleniem, które pozwala uwydatnić nuty owocowe i kwiatowe. Dodaje też przyjemnego, lekko kwaśnego posmaku na finiszu.

Domowa kawa jak z kawiarni

Rodzaje kaw w kawiarni potrafią zaskoczyć różnorodnością i głębią aromatu. Dzięki wybraniu odpowiednich ziaren, można osiągnąć podobny efekt w zaciszu domowych. Dla przykładu, często zamawiane Lungo i Americano to nic innego jak dłużej parzone espresso lub takie, do którego dodano nieco wody. Do ich sporządzania można wykorzystać urządzenia kolbowe. Te rodzaje kaw z ekspresu najlepiej smakują, kiedy używa się ciemno wypalonych ziaren. Na dobry początek warto przeczytać bardzo ciekawy poradnik: Rodzaje i wariacje kaw na bazie włoskiego espresso i cieszyć się pyszną kawą w swoim domu!

Jeżeli chodzi o rodzaje kaw mlecznych, na rynku dostępna jest szeroka gama wyselekcjonowanych ziaren. Pozwolą na sparzenie pysznego Cappuccino lub Latte Macchiato, uwielbianych za delikatność. W tym wypadku oczywiście warto zadbać o dobrze schłodzone mleko i spienić je w odpowiedni sposób. Wiele ekspresów kolbowych lub automatycznych posiada funkcję spieniania, która szybko zamieni czarną kawę w mleczne szaleństwo. Bez względu na sposób parzenia i ulubioną metodę, kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziaren. Zakupy w profesjonalnych sklepie to gwarancja jakości otrzymywanych produktów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *